Ma egy remek és látványos videó került elém az Univerzumról és az abban elfoglalt helyünkről.

Az összeállításból kitűnik, hogy mi, Földlakók, mennyire semmik vagyunk a nagy egészhez képest. Jelentéktelenek, említésre sem méltók. Hiszen napunk is csak egy porszem, amiből van több milliárd. Sőt, egész naprendszerünk is csak egy kis pont, merthogy naprendszerből is van több milliárd. Sőtsőt, :) a mi Univerzumunk is csak egy, a megszámlálhatatlan Univerzum közül.
Miközben a videót néztem a gépemen, a háttérben bekapcsolva maradt TV-ben épp Donald Trump amerikai elnök beszélt Amerika súlyáról, és a világban betöltött vezető szerepéről. A szankciókról, amikkel kordában kívánják tartani az antidemokratikus erőket a világon. Az Univerzumból nézve megmosolyogtató lehet a nagy (vagy magát nagynak képzelő) Ember, amint uralkodósat játszik. (Nem Trampra gondolok, hanem úgy általában az emberre.) De ez most mindegy is.
Szóval. Kicsik vagyunk és jelentéktelenek, gondolhatnánk. Hiszen, ahogy egy porszem jelentéktelen a Földhöz képest, és a Föld az Univerzumhoz képest, ugyanúgy az Ember is semmi az Istenhez képest.
Mégis, nagyságunkat és jelentőségünket az irántunk tanúsított isteni érdeklődés határozza meg. Márpedig ez az Isten, aki az Univerzum milliárdok alkotója és fenntartója, az egész felmérhetetlen világot "hátrahagyva" eljött erre a porbolygóra és megmutatta magát az azon lakóknak.
Azon gondolkodom, hogy talán a porszem mégsem jelentéktelen. A Föld, a csillagmilliárdokhoz képest szintén nem jelentéktelen. Az Univerzumunk sem az, a Világmindenség közepén.
Miért?
Mert RÉSZE az egésznek. Ha icipici darabja is, de mégis csak egy darabja. Hozzá tartozik.
Kicsiségünk ellenére óriási értékünket Isten adta vissza. Fiában, Jézusban saját RÉSZÉVÉ tett bennünket. „...Ezek által kaptuk meg azokat az ígéreteket, amelyek nekünk drágák, sőt a legnagyobbak, hogy általuk isteni természet részeseivé legyetek..." (2 Péter 1, 3-4) Ez határozza meg valódi értékünket.

Többé nem a "mihez képest" gondolkodásmód számít, hiszen magunktól és magunkban, esélyünk sincs naggyá lenni. Hanem a "Jézusban" gondolkodásmód, ami (Aki) megváltoztatja az Univerzumban betöltött helyünkről alkotott minden addigi elképzelésünket.
Mélyen érintett a felismerés, hogy akármilyen kicsi is vagyok, mégis RÉSZE lettem az egésznek!

Nélkülem nem fog menni, kellek, dolgom, feladatom van.
Hozzá tartozom és Ő hozzám.
Vele vagyok teljes és Ő velem.
Ez elképesztő!

Pintér Béla

Nincs megjegyzés

Leave a Response

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.