A „Mesék Mátyás Királyról” című sorozat egy máig bennem élő epizódja jutott eszembe a napokban. Mátyás és a bíró lánya. Ez a címe.
Ebben a mesében a király elküldi szolgáját a bíró lányához, ezzel az üzenettel:
„Édes szolgám, menj el ebbe és ebbe a faluba, mondd meg a bíró lányának, hogy látogasson meg engem, de se nem lóháton, se nem gyalog, se kocsin, se az úton, se az út mellett ne jöjjön. Ruhában is legyen, de meztelenül is, hozzon is nekem ajándékot meg nem is, mert különben lefejeztetem.”
A mese lényege, hogy a leány bizony megoldotta a feladatot.
Néha úgy érzem nekem is meg kell valahogyan oldanom valamiféle „feladványt.”
Keresztényként azt azért mégsem mondhatom hogy hitetlen vagyok. De amikor a Bibliában olvasom hogy Isten szerint kik a hívők, akkor inkább nézek ki hitetlennek mint hívőnek. „Azokat pedig, akik hisznek, ezek a jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek kezükbe és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik, betegekre teszik rá kezüket és azok meggyógyulnak.” (Mk.16:17-18)
Na hát ilyen hívő sose leszek. Ez már fanatikus szagú. Hitetlen meg nem lehetek… hát akkor a mesebeli leányhoz hasonlóan én is megoldom valahogy a kérdést. Én leszek a Hitetlenhívő. Úgy is mondhatnám, hívő, egy határig.
Így korán reggel, éhgyomorra egy másik könnyed kérdést is feltettem magamnak:
Bűnös vagyok? Neeem. Jézus elvette a bűnömet. Minden ének, minden prédikáció errő szól. Meg vagyok váltva. Pont. Szuper!
Akkor ezek szerint Szent vagyok. Szeent? Dehoogy. Mekkora beképzeltség már ilyet állítani.
De akkor mi (ki) vagyok? Bűnös nem lehetek, hiszen akkor ugrott a Mennyország. Szent meg nem vagyok. Rendben. Akkor alkudjunk meg egy Bűnösszent-ben.
Azt hiszem a Hitetlenbűnös és a Hívőszent (a hideg és a forró) között kicsit megakadtam félúton. A Jelenések 3:16 óta tudjuk hogy az ilyen langyi állapotnak kiköpés a vége. "Így mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból."
Döntöttem. Hinni szeretnék! Szentül!

Pintér Béla

Nincs megjegyzés

Leave a Response

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.